Jaja japanske prepelice

Jaja prepelica

Redovno konzumiranje jaja od prepelice pomaže u borbi protiv mnogih bolesti. Ona su prirodni borac protiv poremećaja digestivnog trakta, kao što su na primer stomačni čirevi. Jačaju imuni sistem, povećavaju moždanu aktivnost i memoriju i stabilizuju nervni sistem. Odličan su izbor za probleme sa anemijom. Kineska medicina koristila je jaja od prepelice u tretiranju astme, pa čak i dijabetesa. Za bolove u bubrezima, jetri, žučnoj kesi, prepeličija jaja mogu sprečiti stvaranje kamena i pospešiti njegovo izbacivanje.

Jaja od prepelica imaju hranljivu vrednost tri do četiri puta veću nego kokošija jaja

Zašto je ovo važno? Proteini su gradivni elementi mišića koji se koriste kao dugoročni izvor energije. Proteini koji se mogu naći u jajima od prepelice vrhunskog su kvaliteta i odličan izbor za sportiste i sve one koji se bave pojačanom fizičkom aktivnošću.

Jaje od prepelica sadrži 140% vitamina B1 (u odnosu na preporučeni dnevni unos) u poređenju sa samo 50% u kokošijim jajima.

Zašto je vitamin B1 važan? Nedostatak ovog vitamina može izazvati malaksalost, gubitak težine, razdražljivost i konfuziju. Vitamin B1 je od suštinskog značaja i može se lako dobiti konzumiranjem jaja od prepelice.

Prepeličija jaja daju pet puta više gvožđa i kalijuma od kokošijih jaja

Deficit gvožđa može rezultirati anemijom. Žene i deca su najviše podložni nedostatku gvožđa. Manjak kalijuma obično ne pokazuje simptome ali može izazvati ozbiljne posledice po organizam.

Jaja od prepelica sadrže dvostruko više vitamina A i B2 nego kokošije jaje

Spisak telesnih funkcija u kojima vitamin A igra bitnu ulogu su: vid, geni, razvoj embriona i reprodukcija, kosti, koža i anitoksidativna aktivnost. Nedostatak vitamina B2 se manifestuje preko ispucalih ivica usana, fotofobije, dermatitisa i crvenih  očiju.

Jaja od prepelica bogata su fosforom i kalcijumom

Ženama i deci posebno je potreban kalcijum u ishrani. Kalcijum promoviše rast kostiju. Sa druge strane, fosfor je komponenta DNK, RNK i ATP. 

Jaja od prepelica imaju bogat ukus

Zbog velike količine vitamina i minerala, jaja od prepelica su uskusnija od kokošijih. Prepelice su prirodno bubojedi i konzumiraju uglavnom semena i mahunarke koje nađu u divljini. Takva ishrana doprinosi bogatijem ukusu i teksturi njihovih jaja.

Zanimljiva stvar u vezi jaja od prepelica je da se mogu jesti sirova. Ne mogu postati kontaminirana zbog sadržaja supstance koja se zove lisozim, zbog čega ne postoji rizik od salmonele, jer lisozim ubija bakterije. Mnogi stručnjaci preporučuju da se jaja konzumiraju sirova ili kuvana do 30 sekundi. Preporuka je 3 do 5 jaja dnevno uz doručak.

Naručite

 

TAGS:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *