Guščija mast

U medicini guščija mast se koristi za lečenje bolesti disajnih puteva i organa:

  • ASTME
  • UPALE PLUĆA
  • BRONHITISA
  • KAŠLJA

Guscija mast BopTim

 

Guščija mast se može koristiti na dva načina. Nanošenjem na kožu, kao obloga, ili u ishrani. Prilikom nanošenja na kožu, deo lekovitih materija se apsorbuje, a veliki udeo pri lečenju ima i toplota koja se pritom stvara. Ova mast razgrađuje nagomilani sekret i omogućava da vazduh prođe kroz bronhije bez smetnji.

Guščija mast se naročito preporučuje deci, a posebno bebama. Njima se mast može mazati pomalo i u nozdrve, uz obloge na grudima.

Guščija mast protiv hemoroida: Ljudima koji imaju poremećaj u digestivnom traktu, preporučuje se da uveče popiju malo rastopljene guščije masti i time spreče gorušicu, konstipaciju i hemoroide.

Pelenski osip i ekcem: Ako se guščija mast primenjuje za lečenje dekubitisa, pelenskog osipa i mokrog ekcema, onda se koristi na sledeći način. Pomešaju se 2 kašike masti i 1 kašičica borovog ulja i ta mešavina se nanosi na obloge ili se utrljava na upaljena područja uz pomoć pamučnog tufera.

Promrzline: Guščija mast može dosta pomoći i kod kože koja je oštećena promrzlinama. Čak je i Suvorov govorio da bi prelazak njegove vojske preko Alpa bio gotovo nemoguć bez guščije masti, jer samo vojnici koji su je koristili uspeli su da prežive i izdrže posledice zimske hladnoće.

Zbog toga, ako idete na planinarenje, obavezno ponesite teglicu ovog magičnog sredstva. Takođe, nežniji pol može dodati guščiju mast u kreme i time mazati ruke i lice, kako bi zaštitio kožu od vetra i hladnoće.

Opekotine: Kod opekotina, guščija mast može puno da pomogne i spreči pojavljivanje ožiljaka.

Guščija mast i mamurluk: Pre nekog velikog slavlja, slavljenici bi uzimali kašičicu guščije masti i time bi osigurali da neće u krevet otići potpuno pijani, a ujedno i to da će se idućeg dana probuditi bez mamurluka.

Ova neverovatna mast se oduvek koristila u različitim delovima sveta. Jedinstvena svojstva guščije masti opisali su još davno Hipokrit i Avicena. Kreme i obloge od guščije masti koristile su se u drevnom Egiptu, ali i u Aziji, gde se davala bolesnim i hendikepiranim ljudima. Uživala je veliku popularnost i u Koreji, Japanu i Kini. Naravno, orijentalna medicina je oduvek bila jedna od najboljih, i u njoj se verovalo da guščija mast može uklanjati toksine i otrove, prečišćavati žuč, ublažavati efekte stresa, dovoditi do balansa hormona i uspešno štititi od raka.

U poslednjim decenijama naučnici su sprovodili istraživanja i ustanovili da guščija mast može imati pozitivan efekat na imuni sistem. Ako se pravilno koristi, može imati sledeće efekte:

–               tokom prolećne i jesenje melanholije i slabosti, guščija mast može podići raspoloženje i delovati kao antidepresant, aktivirati telesnu odbranu, pobediti hronični zamor, poboljšati san;

–               za starije, guščija mast može značiti kod senilnosti, slabosti, gubitka pamćenja; ateroskleroze, srčanih napada i moždanih udara;

–               specijalne karakteristike guščije masti ogledaju se u ubrzanom lečenju rana, opekotina i promrzlina, pa nije slučajno što je guščija mast deo mnogih kozmetičkih proizvoda; topikalna aplikacija pomaže u oslobađanju od akni.

Pored ovoga, guščija mast je dobra i za omekšavanje napukle kože i zaštitu kože od hladnoće, ali i pomaže joj da se regeneriše i štiti je od spoljnih uticaja.

Recepti u medicini:

Predstavljamo vam nekoliko načina lečenja uz guščiju mast:

  1. Guščija mast može dosta pomoći kod zapaljenja pluća kod odraslih, ali i kod dece. U gušćem sloju mast naneti na predeo grudi i mirovati utopljen u ležećem položaju oko sat vremena. Ovu radnju ponovite bar dva puta u toku dana, a pred spavanje, ponovite treći put i ostavite mast da deluje tokom cele noći.
  2. Guščija mast i med mogu pomoći dosta kod izbacivanja šlajma i sekreta, a rezultati su vidljivi već sutradan. Ovaj recept mogu primenjivati kako odrasli, tako i deca, a preporuka je unositi do 3 supene kašike dnevno.
  3. Guščija mast i mleko. U šolju toplog mleka rastopite kašiku guščije masti za odrasle, odnosno kašičicu ako pripremate napitak za decu.

Za potpuni efekat, pijte napitak 2 – 3 puta dnevno sa razmakom 4 – 5 sati, sve dok simptomi traju.

  1. Guščija mast i beli luk za ublažavanje simptoma astme

Sitno iseckajte ili izgnječite čen belog luka, pa dodajte kašičicu meda i kašičicu guščije masti.

Sve lepo umutite i pijte 3 kašičice u toku dana.

Smeša se koristi sve dok je potrebno ublažavati simptome astme, odnosno dok se kašalj ne smiri.

  1. Guščija mast i jaje za ublažavanje simptoma astme, bronhitisa i kašlja

Ovo je veoma star recept za ublažavanje simptoma astme, bronhitisa i kašlja.

Jednu kašiku smeđeg šećera otopite, pa nalijte šoljom mleka dok ne počne da vri. U drugoj, dubljoj šolji umutite jaje, kašičicu smeđeg šećera i kašičicu guščije masti, pa prelijte vrelim mlekom.

Napitak se pije što topliji, a kako je slatkog ukusa i deca će ga rado konzumirati.

Ograničenja u upotrebi guščije masti

Obloge od guščije masti ne treba da koristite kada imate povišenu temperaturu. Naime, loj tada otvara pore i zagreva organizam, što će izazvati kontraefekat od onog koji želite da postignete.

Birajte tkaninu od prirodnih materijala za obloge i obavezno pokrijte grudi. Krpa može biti pamučna ili lanena, a ukoliko koristite bilo kakav vid hartije, naš savet je da ne koristite novine zbog olova koji se koristi u štamparijama.

Mast se čuva u frižideru, zatvorena. Pre upotrebe, treba je malo otopiti na sobnoj temperaturi.

U kulinarstvu:

Guščija mast ima široku primenu u kulinarstvu.

Kao sastojak za pripremu jela veoma je cenjena zbog lepog i sočnog ukusa koji daje hrani. U narodu je posebno hvaljena priprema pečenih krompira sa guščiojm mašću, a odlična je i za pripremu rostiranog povrća. Kada se koristi u ishrani, ne samo da doprinosi ukusu jela, već ga i obogaćuje svojim vrednim sastojcima. Pošto sadrži više mononezasićenih masnoća od zasićenih, ona je bolji i zdraviji izbor od drugih oblika životinjske masti.

Jedno istraživanje grupe istraživača sa BBC – a koji su u saradnji sa De Monfort univerzitetom ispitali štetnost različitih ulja i masti, između osatalog: suncokretovog, maslinovog, ulja repice, svinjske i guščije masti, pokazalo je da su za pripremu hrane daleko bolje svinjska i guščja mast, upravo zbog monozasićenih kiselina koje su veoma stabilne na visokim temperaturama.

Dakle, koristite guščju mast i za pripremu hrane!

Naručite

TAGS:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *