Piletina

Pileća supa, pileći paprikaš, pileće belo meso uz salatu… Piletina u gotovo bilo kom obliku odlična je za zdravlje. Ona je niska u procentu masti i kalorijama, a bogata proteinima, esencijalnim hranljivim materijama i vitaminima, što je čini idealnim za održavanje telesne težine.

Piletina

BioTim na svojim farmama piletinu gaji FreeRange merodom uzgoja. Pilićima je obezbeđena visokokalitena hrana a sama farma omogućava slobodu kretanja živine koja se na taj način pravilno razvija. Meso naših plića nije opterećeno suvišnom masnoćom, ukusnije je i sočnije prilkom pripreme.

Piletina je poznata po svom ukusu, a ovako prirodan način uzgoja dodatno promoviše njene hranljive sastojke. Izdvajamo najvažnije zdravstvene prednosti konzumiranja piletine:

Pomaže u izgradnji mišića

Piletina je jedan od najboljih nevegetarijanskih izvora proteina. To je posno meso, što znači da sadrži veću količinu proteina, a manju količinu masti. 100 grama pečene porcije ima 31 gram proteina, što je odlično za one koji žele da izgrade mišiće.

Pomaže u održavanju zdravlja kostiju

Osim proteina, piletina je bogata i sa nekoliko minerala kao što su fosfor i kalcijum, koji pomažu očuvanju kostiju. Takođe, ima selen za koga je poznato da smanjuje rizik od artritisa.

Oslobađa od stresa

Piletina ima dve hranljive materije koje su odlične za smanjenje stresa – triptofan i vitamin B5. Obe materije imaju umirujući efekat na naše telo i to čini piletinu dobrom opcijom nakon stresnog dana. Takođe, odličan ukus piletine je sam po sebi dovoljan za opuštanje i zadovoljstvo.

Promoviše zdravlje srca

Piletina je bogata vitaminom B6 koji igra važnu ulogu u sprečavanju srčanih napada, dobar je izvor niacina koji pomaže snižavanju holesterola, faktoru rizika za razvoj bolesti srca, kao i omega-3 masnih kiselina koje ispoljavaju blagotvorne efekte na kardiovaskularno zdravlje.

Smanjuje simptome PMS-a

Magnezijum u piletini pomaže u smirenju simptoma predmenstrualnog sindroma.

Pomaže u povećanju nivoa testosterona

Muškarci bi trebalo da konzumiraju namirnice bogate cinkom jer pomaže u regulaciji nivoa testosterona, kao i kod poboljšanja plodnosti.

Jača imunitet

Pileća supa koristi se već dugo kao lek za ublažavanje groznice, gripa i drugih zajedničkih respiratornih infekcija.

Naša preporuka: Kako da kuvate piletinu na zdrav način?

Različiti delovi piletine imaju različite nivoe holesterola. Pre nego što odlučite da kuvate piletinu, proverite da li ste smanjili vidljivu mast, jer nije dobra za srce. Ove naslage su obično bele do žute boje.

Da bi meso bilo zdravije prvo bi ga trebalo marinirati sa zdravim začinima, kao što su origano ili korijander uz kiselo mleko, tako da piletina apsorbuje sve hranljive materije i postane ukusnija. Nakon toga, možete da pokušate sa kuvanjem u ekspres loncu, zbog čega će piletina biti mekana i sočna za jelo. Pečenje je takođe zdrava opcija koju možete uzeti u obzir.

Naručite

TAGS:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *